SV01
SV01

press to zoom
SV02
SV02

press to zoom
SV10
SV10

press to zoom
SV01
SV01

press to zoom
Stone+View House
 
Site location: Arachova, Greece

Gross floor area: 247,95 sqm

Photography: George Messaritakis

 

The house, built in 1989, was renovated to become a weekend destination for a family of four, their relatives, and friends. The dwelling locates at the south-west end of the small mountainous town of Arachova, a popular winter destination, in close distance to the archeological site of Delphi in Central Greece.

The house’s exterior was stripped-off picturesque elements such as wooden sheds, railings, shutters and arbitrary structures, while all existing window frames were removed for being recycled. An extensive clean-up of the old materials was also carried out in all the interior spaces of the house by additionally replacing plumbing, electrical and heating installations.

The existing elevated ground floor, with general dimensions of 10,50X7,50 m, extends by 3,00 m on one side and forms a square plan. This level houses the new, open-plan, living-dining and kitchen areas as well as a guest bedroom with an en suite bathroom.

The upper floor houses the family bedrooms and offers beautiful vistas toward Amfissa’s valley and mount Parnassus. 

The natural stone cladding of the exterior surfaces with 15-17 cm thickness was worked by local craftsmen using traditional techniques, while the stones were taken from the local quarry, distanced a few kilometers from the site. It is obviously a gesture to reinforce the connection between the house with its natural and built environment. 

The house is rooted in local vernacular reinterpreted under a contemporary architectural language while being defined through a game of contrast between rough and smooth surfaces, rustic and contemporary references, conversing with the surrounding mountainous landscape.