(c) 2019 by Lantavos Projects, All Rights Reserved

  • Facebook Basic
  • Instagram - Black Circle

Art Boxes_New Contemporary Art Museum Proposal

 

Site location: Buenos Aires, Argentina

Gross floor area: 8659,00 sqm

Design date: 04/2012-06/2012

Project status: Int. Arch. Competition Entry, Shortlisted     Design: Dionysis Gonatas, Vangelis Lantavos

Collaborator: Maria Lantavos

 

The competition takes place in a substantial plot of land

with an area of 6057,00 sqm along the riverbank of the Rio de la Plata in Puerto Madero district, a former

trading port of Buenos Aires. In recent years, the area

has been at the center of an overall upgrading program attracting investments and raising property values. Among others, one meets luxury hotels, contemporary office buildings, restaurants and cafés as well as tourist sights.   

The building was designed on a concept basis of continuous enclosed and open exhibition spaces, in a series of routes. The visitor is encouraged to explore the building while enjoying the artifacts as well as different aspects of the city. 

The large common foyer is formed as a permeable intermediate space  that visually connects, through its full height glass screens the main entrance with the waterfront passage.

At ground level was considered important to limit as much as possible the footprint of the building, leaving more free space for outdoor events and exhibitions. The open-air amphitheater in the shadow of the building is a focal point in which performances by professionals or ordinary people and interactive art festivals can take place.

Each gallery space is a different spatial experience, which is composed of elements such us the internal dimensions, artificial and natural light from skylights or full height structural windows.

On the elevations, materials and colors applied, are related to the locality and the industrial nature of the area, so that the building volumes are presented as art containers. At the same time, the terraces formed above and between these volumes are not only observation points towards the vicinity, but also outdoor exhibition spaces that are found in all three levels. txt/gr

 

Also view this project on archisearch.gr

 

The project participated Domes Awards and Exhibition 2013.